Ledare Ekolådans veckobrev 39

Jag undervisar ibland vid Järna Naturbruksgymnasium. Häromdagen diskuterade en klass frågan om märkning av ekologiska livsmedel.

Det finns ett omfattande regelverk för kontroll, certifiering och märkning av ekologiska produkter och ett världsomspännande kontrollsystem som övervakar odlare, lager, förädlare, importörer, grossister och butiker. När produkterna hamnar i butiken är de märkta och allt oftare inneslutna i plastförpackningar, bland annat för att man lätt ska kunna skilja mellan dessa och de o-ekologiska varorna. Märkning och specialförpackningar påverkar priset på ekologiska produkter i varje led. Hela system finns för att försäkra konsumenterna om att dessa produkter faktiskt producerats ekologiskt och därmed utan bekämpningsmedel.

När man handlar o-ekologiskt däremot, handlar man i de flesta fall rester av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel används mot bland annat ogräs, insekter och mögel och rester av dessa medel finns ofta kvar i marken, i vattnet, i maten och oss som äter den.

Så varför är inte de o-ekologiska livsmedlen märkta med information om detta? Vore de det skulle konsumenterna bättre förstå vad de köper. Vad de faktiskt väljer när de köper o-ekologiska produkter istället för ekologiska.

”Det är enkelt”, svarade en elev. ”Nästan all mat tas fram med hjälp av gifter, men man vill inte skrämma oss genom att berätta att rester av dessa gifter finns i maten. För då skulle vi vilja ha ekologisk mat istället.”

Kan det verkligen vara så enkelt?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>